Hoe herstel je brandschade in huis?

17 februari 2022 · door Mete

Je hoopt dat het je nooit overkomt. Toch kan het gebeuren dat je te maken krijgt met brandschade in huis. In 2019 rukte de Belgische brandweer dik 34000 keer uit om een brand te blussen. De meesten van ons hebben daarom een verzekering tegen brandschade afgesloten. Bij het schoonmaken van brandschade komt een hoop kijken. Zo moeten de roet- en rookschade verwijderd worden, de aangetaste spullen, maar ook de waterschade door het blussen moet worden aangepakt. Laten we eens kijken wat er allemaal komt kijken bij het herstellen van brandschade.

Verschillende technieken sanering na brandschade

Voor het schoonmaken en herstellen van brandschade, maken specialisten gebruik van diverse technieken. Je denkt misschien dat je alles in huis moet weggooien, maar vaak kan er nog een hoop gered worden. De volgende technieken worden toegepast bij sanering na brandschade:

  • Ultrasoon reinigen: Bij aangetaste elektrische apparatuur wordt deze eerst volledig gedemonteerd. Hierna krijgt elk onderdeel een ultrasoon bad. Dit bevat water dat door geluidsgolven, met een hoge frequentie, belletjes produceert. Deze belletjes knappen en verwijderen al het vuil. Na het drogen wordt alles weer in elkaar gezet, klaar voor gebruik.
  • Droogijs reinigen: Droogijs is de vaste vorm van koolstofdioxide. Door droogijs in sneeuw vorm op apparaten te spuiten, verandert droogijs in gas. Dit droogijs neemt al het vuil op een veilige manier weg. Demonteren van apparatuur is hierbij niet nodig.
  • Peeling reiniging: Een pasta die op muren en plafonds wordt aangebracht. Deze pasta verandert in een rubberen filmlaagje dat al het roet opneemt. Na verwijdering zijn alle muren en plafonds roetvrij. De peeling kan ook worden toegepast op natuursteen.
  • Fixeren: Roet slaat na een brand ook neer in ventilatiekanalen en klimaatsystemen. Om te voorkomen dat roet zich na verloop van tijd opnieuw gaat verspreiden, wordt het roet met hars of vernis gefixeerd.
  • Gommen: Dit is een methode om vluchtige roetdeeltjes op te zuigen of juist weg te blazen van materialen die niet met water behandeld kunnen worden, bijvoorbeeld boeken en behang.
  • Adsorptiedroger: Een manier om vocht uit de ruimte te verwijderen, na bluswerkzaamheden. Hierbij wordt vocht uit de lucht via een silica schijf weer uitgeblazen als droge lucht.
  • Ozon generator: Een techniek waarbij brandlucht wordt afgebroken met behulp van ozon. De zuurstof in de ruimte hecht zich aan de ozon, waardoor de stank zal verdwijnen.

Wat zijn de kosten voor schoonmaken?

De schoonmaakkosten voor brandschade zijn per schade verschillend. De omvang van de brand beïnvloedt het uiteindelijke kostenplaatje, maar ook de oppervlakte waar de schade is aangericht. Veel bedrijven hanteren dan ook een prijs per vierkante meter. Onbruikbaar geworden materialen moeten worden afgevoerd voordat de sanering van start kan gaan. Bovendien moet de ruimte veilig zijn. Je verzekering heeft vaak al afspraken met herstelbedrijven en zal je doorverwijzen voor een opname van de schade. De rekening gaat dan rechtstreeks naar je verzekeraar.

Wil je graag meer informatie of en prijsindicatie? Een professioneel saneringsbedrijf kan je verder helpen. Schoonmaken van brandschade is specialistisch werk. Ga, ook bij een kleine brandschade, niet zelf aan de slag, maar huur vakmensen in.

Schoonmaakbedrijf