Hoe kun je de gevel reinigen?

04 augustus 2024 · door Tara

De gevel van je woning of bedrijfspand staat constant bloot aan invloeden van buitenaf. Zo knalt er hagel en slagregen tegen de gevel, hopen roetdeeltjes zich op in een stedelijke omgeving en slaan vuil en zand neer op de stenen en voegen. Op termijn ziet de gevel er niet meer fris uit en zul je de gevel moeten reinigen. In deze blog bekijken we hoe je de gevel van je pand kunt reinigen.

Hoe kun je zelf de gevel reinigen?

Wil je proberen om zelf je gevel te reinigen? Dan kun je dat op verschillende manieren proberen. Hou er wel rekening mee dat je niet zomaar elke gevel kunt gaan zandstralen en agressieve middelen zijn verboden. Je kunt je gevel reinigen op de volgende manieren:

  • Gevel reinigen met hogedrukreiniger: Met de hogedrukreiniger kun je zonder schoonmaakproducten vervuiling zoals mos en algen wegspuiten. Zorg er wel voor dat je ramen en kozijnen goed afplakt om de verf niet te beschadigen.
  • Gevel reinigen met milde schoonmaakproducten: Je kunt een sopje maken van heet water met baking soda en daarmee je gevel proberen schoon te maken. De gevel reinigen met soda doe je met de hand met een borstel. Ook kun je de gevel reinigen met een sopje van groene zeep en warm water bijvoorbeeld. Let wel, dit kan enkel bij oppervlakkige vervuiling en werkt niet bij vuil dat al in de stenen is getrokken.

Wil je een crepi gevel reinigen, of een geschilderde gevel reinigen? Ga dan nooit met een hogedrukspuit aan de gang, want dan beschadig je de crepi. Wel kun je een speciaal biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel gebruiken zoals Sto-Multicleaner. Crepi reinigen met een agressief middel als bleekwater is niet alleen slecht voor de crepi, maar ook voor het milieu. 

De gevel laten reinigen

Een bedrijf inhuren gespecialiseerd in gevelreiniging is een beter idee dan zelf aan de slag gaan. De specialist bekijkt namelijk eerst om welke soort verontreiniging het gaat en kiest dan een passende reinigingstechniek uit. Bovendien zorgt de expert voor benodigde steigers en hoef je zelf niet de hoogte in. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de gevel te laten reinigen en daarna te laten impregneren. Zo blijft je gevel veel langer beschermd tegen vuil en lelijke aanslag.

De kosten voor een gevelreiniging

Wanneer je voor een professionele gevelreiniging kiest, hangt de prijs af van verschillende factoren. Zo speelt de bereikbaarheid een rol, evenals het soort vervuiling. Stoomreiniging is het goedkoopst, omdat er geen schoonmaakmiddel aan te pas komt. Dit kan al vanaf € 5,- per vierkante meter. Zandstralen en vochtstralen kosten tussen de € 12,- tot € 15,- per vierkante meter. Voor vochtstralen en chemisch reinigen, betaal je gemiddeld € 16,- per vierkante meter. Er zijn ook bedrijven die niet per vierkante meter werken, maar met totaalprijzen werken.

Welke reinigingstechniek voor jouw gevel het beste is, kan alleen een vakman bepalen. Wil je meer informatie over het reinigen en impregneren van de gevel? Voer dan je postcode in op de startpagina van deze website voor de dichtstbijzijnde gevelspecialist.

Gevelreiniging