Hoe kun je gordijnen wassen?

13 september 2024 · door Tara

Is het alweer tijd voor de grote schoonmaak? Dan pak je natuurlijk ook de gordijnen aan. Gordijnen zijn namelijk echte stofvangers en aangezien we gordijnen meestal niet stofzuigen, is het wel zo fris de gordijnen eens in de zoveel tijd te wassen. Wil je ook weer fris ruikende, schone, gordijnen? Lees dan in deze blog, hoe je de gordijnen precies kunt wassen.

Welke gordijnen je niet moet wassen

Gordijnen in de wasmachine gooien klinkt misschien makkelijk, maar toch is het best een delicaat karwei. Sommige stoffen kunnen namelijk beter niet in de wasmachine gewassen worden. Gordijnen van velours bijvoorbeeld, kunnen verkleuren en hard worden door de wasmachine. Hartstikke zonde dus om die zelf te wassen. Katoenen en linnen gordijnen wassen is ook geen goed idee, omdat deze stoffen flink krimpen. Hierdoor zit je ineens met te korte gordijnen. Deze materialen breng je beter naar de stomerij. Weet je niet zeker van welk materiaal je gordijnen zijn gemaakt? Check dan eventjes het waslabel.

Hoe kun je gordijnen zelf wassen?

Gelukkig zijn er voldoende andere materialen waar gordijnen van worden gemaakt, die je wel zelf kunt wassen. Let wel altijd goed op de kleur. Ga je witte gordijnen wassen, gebruik dan een witwasmiddel en voor gordijnen met een print voeg je een kleurdoorloopdoekje toe aan de trommel. Het wassen doe je als volgt:

  • Uitkloppen: Hang de gordijnen per stuk over de waslijn en klop al het stof eruit. Voor hardnekkige stofresten, kun je de gordijnen ook voorzichtig stofzuigen op de laagste stand.
  • Haakjes: Heb je gordijnhaken of ringen die je kunt verwijderen? Haal deze er dan eerst allemaal af. Zitten de ringen of haken vast? Bind dan het gordijn aan de bovenzijde samen, doe een panty om de bovenkant zodat alle haakjes en ringen in de panty zitten. Om te zorgen dat de panty stevig vast blijft zitten in de wasmachine, bind je deze vast met een schoenveter, lint of elastiek.
  • Wassen: Op welk programma je de gordijnen vervolgens kunt wassen en op hoeveel graden je gordijnen het beste kunt wassen verschilt per materiaalsoort. Wil je er zeker van zijn dat de stof mooi blijft, dan kies je voor een wolwasprogramma op maximaal 30 graden. Hou de trommel altijd ongeveer â…“ leeg, zodat je gordijnen niet helemaal verfrommeld uit de wasmachine komen.
  • Drogen: Is het wasprogramma klaar? Hang de gordijnen dan direct op aan de roedes, zodat ze in de ruimte kunnen drogen. Een open raam helpt met het versnellen van de droogtijd. Pas op met strijken omdat niet alle stoffen hiertegen bestand zijn.

Voordat je verduisterende gordijnen gaat wassen, controleer je of de coating wel bestand is tegen de wasmachine en bij gevoerde gordijnen check je de wasbestendigheid van het materiaal van zowel de voering als de gordijnen. Is de voering van een andere materiaalsoort gemaakt? Dan is het beter ze niet in de wasmachine te wassen.

Frequentie van gordijnen wassen

Hoe vaak je de gordijnen gaat wassen hangt af van de ruimte waarin ze hangen. Gordijnen in de keuken worden sneller vuil dan gordijnen in de slaapkamer bijvoorbeeld. Daarom kun je keukengordijnen best om de 3 maanden een wasbeurt geven. Elke 6 maanden je slaapkamer gordijnen wassen, zorgt ervoor dat ze lekker fris blijven. Wil je meer tips over het wassen van gordijnen? Ga dan eens in gesprek met een schoonmaakprofessional uit de buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde vakvrouw door het invullen van je postcode op de startpagina van deze website.

Schoonmaak tips