Hoe kun je het beste bedwantsen bestrijden?

28 juni 2024 · door Tara

Bedwantsen komen al voor sinds de tijd van de Egyptenaren. Omdat we tegenwoordig de hele wereld over reizen, zijn ook bedwantsen een wereldwijd verspreid fenomeen. De beestjes kunnen namelijk meereizen in je kleding en bagage. Ook al zijn bedwantsen, of bedbugs, ongevaarlijk, je krijgt er wel jeukende bultjes van. In deze blog bekijken we hoe je bedwantsen kunt bestrijden.

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen zijn kleine insecten van ongeveer 6 millimeter groot. Je ziet ze dus bijna niet met het blote oog. De officiële naam is de cimex lectularius. Ze leven van het bloed van mensen en dieren en zijn voornamelijk ‘s nachts actief. Omdat ze niet van licht houden, verstoppen ze zich overdag achter het behang, in de nachtkast, in je laptop, tussen je matras en lakens. Heb je eenmaal bedwantsen in huis? Dan kom je onder de jeukende rode bultjes en vlekken te zitten. Je herkent bedbugs in je bed door de uitwerpselen, die geven kleine donkere vlekjes op de lakens en de geur van amandel of koriander in je linnengoed.

Hoe kun je bedwantsen bestrijden?

Bedwantsen zijn zeer hardnekkig. Dit komt doordat ze bestand zijn tegen veel bestrijdingsmiddelen, maanden zonder voeding kunnen leven en veel eitjes leggen. Vermoed je dat je last hebt van deze hinderlijke beestjes? Dan kun je bedwantsen op de volgende manieren bestrijden:

  • Wassen: Omdat bedbugs niet tegen hoge temperaturen kunnen, was je zowel je kleding als je linnengoed op minimaal 60 graden. Hierna droog je alles in een hete droogkast op 75 graden, waarna je het wasgoed flink heet strijkt.
  • Matras: Je matras en bedwantsen bestrijden is niet makkelijk, omdat ze zich overal verstoppen en ook eitjes leggen in de naden en stiksels. Je zult dus met een stoomapparaat aan de slag moeten om je hele matras op minuscule wijze hiermee te behandelen.
  • Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes:  Bedwantsen bestrijden volgens de website van “oma weet raad” kan door borax rondom je bed te strooien. De bedwantsen lopen hier overheen en drogen uit. Een ander product wat je kunt gebruiken is silicagel. Beide producten zijn schadelijk wanneer ze worden ingeslikt, dus hou je kinderen en huisdieren uit de buurt.
  • Spray: Bedwantsen bestrijden kun je ook doen met een kant-en-klare spray. Zo kun je bijvoorbeeld de bedwantsen bestrijden met de spray van HG, of kies voor een biologisch middel dat wel veilig is voor kinderen en huisdieren.

Heb je spullen die niet in de wasmachine gewassen kunnen worden? Leg ze dan een week lang in de vriezer om de bedbugs te doden. Bedwantsen zijn meesters in zichzelf verstoppen. Let er dus op dat je letterlijk elke kier behandelt.

Bedwantsen professioneel bestrijden

Zelf bedwantsen uitroeien is een zeer lastige opgave omdat de insecten zich zo goed verstoppen en overal eitjes achterlaten. Wanneer jij denkt dat je ze kwijt bent, kunnen er weer nieuwe eitjes uitkomen en begint het hele circus weer opnieuw. Om van deze hardnekkige beestjes af te komen, schakel je dus beter een professioneel bedrijf in. De prijs om bedwantsen te bestrijden ligt tussen de € 600,- en  € 1500,-. De uiteindelijke prijs hangt af van het aantal ruimtes dat besmet is, de gebruikte methode en de effectiviteit. Wil je meer informatie over een deskundige bestrijding van bedwantsen? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde expert die je kunt vinden via de listings op deze website.

Schoonmaak tips