Hoe vaak moet je de vloer dweilen?

27 augustus 2024 · door Tara

Heb je thuis een mooie betonnen vloer, een vloer met tegels, laminaat, marmoleum of pvc? Dan zul je regelmatig je vloer dweilen om hem lekker schoon te houden. Maar dweilen kan op verschillende manieren. Voor het beste resultaat moet je wel goed weten met “wat” je de vloer kunt dweilen en hoe vaak je de vloer kunt dweilen. In deze blog vertellen we je daar alles over.

Kies uit verschillende dweilsystemen

De vloer dweilen kan tegenwoordig met verschillende materialen. Zo heeft iedereen wel de klassieke katoenen mop met emmer in huis, waarmee je de mop uitwringt door hem in elkaar gedraaid in het plastic netje uit te wringen. Er zijn ook dweilen gemaakt van microvezel, die je heel makkelijk uitwringt door op een pedaal aan de emmer te trappen. Of zelfs elektrische dweilen, waarbij je niet meer met een emmer water hoeft rond te lopen! Deze dweilen sproeien automatisch het water en schoonmaakmiddel op de vloer om de vloer vervolgens schoon te poetsen met roterende dweilen. 

Hoe vaak kun je het beste een vloer dweilen?

Hoe vaak je de vloer moet dweilen, hangt af van jouw leefomstandigheden. Woon je alleen, maar heb je wel huisdieren? Dan wordt de vloer toch echt sneller vuil door zand en vuil dat naar binnen gelopen wordt. In een huishouden met kinderen vervuilt de vloer ook eerder dan wanneer er geen kinderen wonen en loop je altijd zonder schoenen in huis? Dan blijft je vloer juist weer langer schoon. Gemiddeld kun je uitgaan van 1 tot 2 x per week dweilen.

5 tips om je vloer goed te dweilen

Stel, je dweilt wekelijks je vloer, maar toch heb je steeds vieze strepen. Met deze tips ziet ook jouw vloer er straks weer helemaal stralend uit:

  • Koud of warm water?: Dweilen met warm water zorgt gek genoeg juist dat er strepen achterblijven op je vloer. Dit komt doordat het warme water verdampt en de zeepresten dan opdrogen op je vloer. Dweil voortaan met lauw of koud water en de vloer wordt streeploos schoon.
  • Schone dweil: Dit spreekt voor zich, maar we vergeten dat een dweil telkens opnieuw allemaal vuil opneemt. Dat zie je al na 1 x dweilen, de dweil wordt namelijk grijs. Was de dweil in de wasmachine op minstens 60 graden, of vervang de dweil elke maand.
  • Het juiste schoonmaakmiddel: We grijpen al snel naar de allesreiniger omdat dit zo lekker makkelijk is. Dit kan prima gebruikt worden voor tegelvloeren, laminaat en pvc. Maar heb je een houten vloer of natuursteen? Gebruik dan liever een reinigingsproduct speciaal voor deze materiaalsoorten.
  • Twee emmers: Gebruik altijd 2 verschillende emmers zodat je niet met vuil water de vloer schoonmaakt. De ene emmer vul je met koud of lauw water met het juiste schoonmaakmiddel, de andere emmer enkel met schoon water. Dweil de vloer met het water met schoonmaakmiddel en wring hem steeds uit in de emmer met schoon water.
  • Nadrogen: Na het dweilen, de vloer nadrogen met een schone mop, zorgt voor een vloer zonder strepen en voetafdrukken. Op de website “Oma weet raad” vind je ook de tip om in plaats van een schone mop, een schone, droge dweil te gebruiken om de vloer te drogen.

Wil je meer tips & tricks voor het dweilen van de vloer? Ga dan eens in gesprek met een schoonmaakprofessional uit de buurt. Je vindt de dichtstbijzijnde professional via de listings op de startpagina van deze website.

Schoonmaak tips