Hoe verwijder je schimmel in de badkamer?

18 juli 2024 · door Tara

Een vochtige omgeving is de ideale voedingsbodem voor schimmels. Je kunt je dus wel voorstellen dat schimmel in de badkamer gemakkelijk een plekje weet te bemachtigen. Je kunt het dan ook overal tegenkomen. Zo vind je schimmel op de voegen van de badkamer, op het plafond en zelfs op houten planken. Hoe verwijder je die nare schimmel in de badkamer? Je leest het in deze blog.

Hoe ontstaat schimmel in de badkamer?

Schimmels ontstaan uit sporen. Die sporen zijn zo klein, dat we ze met het blote oog niet kunnen waarnemen. Ze kunnen zich overal bevinden en dwarrelen ook door de lucht. Om te groeien heeft een schimmel vocht nodig. In de badkamer stijgen warme waterdampen op tijdens het douchen. Wanneer deze dampen afkoelen, wordt het omgezet in vocht op het plafond en op andere plekken, zoals voegen, tegels en kitranden. Landen de schimmelsporen op deze plaatsen? Dan breiden ze zich snel verder uit.

Schimmel in de badkamer voorkomen

Omdat schimmelsporen zich overal nestelen, is schimmel in de badkamer verwijderen een lastig karwei. Beter zorg je dan ook dat schimmels überhaupt geen schijn van kans maken. Dit doe je door na het douchen minimaal 30 minuten te ventileren. Dat kan door bijvoorbeeld een raam of een deur open te zetten, of door mechanische ventilatie. Laat geen plasjes water achter en verwijder overtollig vocht, voordat je de badkamer verlaat, met een trekker. Daarnaast zorg je voor een minimale constante temperatuur van 15 graden.

Hoe verwijder je schimmel in de badkamer?

Zwarte schimmel is de meest voorkomende schimmel in badkamers. Er zijn verschillende manieren hoe je deze schimmel in de badkamer kunt verwijderen, maar denk eraan dat schimmels zeer hardnekkig zijn. Hoe verwijder je die zwarte schimmel in de badkamer het beste?

  • HG Schimmelreiniger: Een kant-en-klaar product is de speciale schimmelreiniger van HG. Je spuit het spul op de tegels, voegen en siliconen kitranden en laat het een half uur intrekken. Hierna maak je het gemakkelijk schoon met een emmer schoon water en een spons. De spons gooi je na gebruik weg.
  • Baking Soda: Een goedkoop product om schimmels te verwijderen is baking soda. Maak een papje van een theelepel zuiveringszout (baking soda) met een halve liter warm water. Bestrijk hiermee de schimmelplekken op muren en plafonds en laat dit een half uur intrekken. Hierna veeg je de plekken schoon met een borstel en schoon water.
  • Alcohol: Haal bij de drogist een flesje met minimaal 70% alcohol en veeg dit over de schimmelplekken. Hierna spoel je het af met heet water en maakt het droog met een katoenen doek, of microvezeldoek. 

Andere producten die worden aangeraden zijn bijvoorbeeld verdunde azijnoplossingen of bleekmiddel. Beiden zijn zeer slecht voor het milieu en kunnen schade aan je poreuze voegen en kitranden toebrengen.

Laat je de schimmel gewoon zitten? Dan kun je op termijn last krijgen van je slijmvliezen, je kunt gaan hoesten en keelpijn krijgen. Wanneer het je niet lukt om de schimmels definitief te verwijderen, schakel je dan ook beter een professional in. Je vindt het dichtstbijzijnde schoonmaakbedrijf, via de listings op de startpagina van deze website.

Badkamer schoonmaken