Of je nu een vaatwasmachine in huis hebt of afwast met de hand; in elk huishouden vind je wel een afwasborstel terug. We gebruiken ze vaak voor van alles en nog wat en maken er zelfs de vaatbak mee schoon. Best wel een vies idee wanneer je bedenkt dat je met de afwasborstel juist je serviesgoed en bestek schoonmaakt. Een schone afwasborstel is dus geen overbodige luxe. Maar wanneer is een afwasborstel aan vervanging toe? Je leest het in deze blog.
Hoe vies wordt een afwasborstel?
Vuile borden en bestek bevatten etensresten. Die komen tussen de haren van een afwasborstel te zitten. In combinatie met vocht is een afwasborstel dus een broedplaats voor bacteriën. Maar toch is afwassen met een borstel hygiënischer dan afwassen met een spons. Omdat een borstel sneller droogt, sterven bacteriën eerder uit. Terwijl in een spons, de salmonella en andere ziekteverwekkers hoogtij vieren. Beiden worden dus ranzig en bevatten bacteriën waar je buikkrampen en diarree van kunt krijgen, maar door je afwasborstel regelmatig te reinigen en te vervangen, voorkom je problemen.
Manieren om je afwasborstel te reinigen:
Zo lang je de afwasborstel wekelijks schoonmaakt, blijft het de meest hygiënische optie om de vuile vaat mee af te wassen. Schoonmaken kost vrijwel geen tijd en doe je op de volgende manieren:
- Vaatwasser: Leg de afwasborstel in het bestekbakje van de vaatwasmachine en laat deze meedraaien in een vaatwasprogramma op minimaal 60 graden. Door de hoge temperatuur worden alle aanwezige bacteriën gedood.
- Azijn: Een afwasborstel met hout kan niet in de vaatwasser. Deze zet je een uurtje in een glas heet water waar je een kopje witte azijn aan hebt toegevoegd met een druppel afwasmiddel. Verwijder wel eerst van tevoren alle etensresten met een vork. Na een uur haal je de afwasborstel uit het water en droog je hem goed af met een schone theedoek.
In plaats van azijn kun je ook chloor gebruiken om de borstel te reinigen. Maar chloor is slecht voor het milieu en wanneer je de borstel niet goed schoonmaakt, smeer je chloorresten op je servies.
Wanneer is een afwasborstel aan vervanging toe?
Hoe vaak je een afwasborstel moet vervangen hangt af van je huishouden en manier van schoonmaken. Spoel je eerst altijd alle etensrestjes van je borden en uit je pannen? Dan gaat de borstel langer mee. Ook bij een klein huishouden, zul je minder snel de afwasborstel vervangen dan bij een groter huishouden. Daarnaast speelt de frequentie van schoonmaken een rol. Hoe vaker je de afwasborstel schoonmaakt, hoe langer hij meegaat. Je kunt het zien aan de haartjes. Gaan de haartjes uit elkaar staan, krullen ze om of gaan de haartjes plat liggen? Dan is het de hoogste tijd voor een nieuwe borstel.
Wat zijn de beste afwasborstels?
Wil je een afwasborstel die lang meegaat? Kies dan voor een borstelkop die gemaakt is van sisal haren en een handvat van bamboe. Deze borstels gaan niet alleen langer mee, ze zijn ook duurzaam en minder milieubelastend. Een alternatief is een afwasborstel met een zeepdispenser. Hierdoor verspil je geen onnodig afwasmiddel en met de bijgeleverde houder kunnen de borstelharen goed drogen in de lucht. Wil je meer tips over het schoonmaken en vervangen van een afwasborstel? Informeer dan eens bij een professional in de buurt die je vindt door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website.