Wat betekenen de wassymbolen?

18 oktober 2024 · door Tara

Koop je een nieuw kledingstuk? Dan wil je dit graag zo lang mogelijk mooi houden. Om je hierbij te helpen, naaien de fabrikanten etiketten met was symbolen in de kleding. Zo kun je precies aflezen hoe je de stof moet behandelen. Sommige symbolen begrijpen we allemaal, zoals een strijkbout met een kruis erdoor. Maar anderen zijn compleet abacadabra. Wat betekenen de verschillende wassymbolen allemaal? Je leest het terug in deze blog.

Waar komen de wassymbolen vandaan?

Als je denkt dat je de enige bent die verbaasd naar een schuin gestreept driehoekje of een cirkel met daarin de letter “F” staat te kijken op het waslabel, vergis je je. Wassymbolen zijn namelijk universeel en worden wereldwijd toegepast. Of je nu in Afrika, Azië, Zuid-Amerika of Europa woont, we ontcijferen allemaal dezelfde pictogrammen. Alleen in Amerika, Alaska en Australië, hanteren ze hun eigen afbeeldingen. De pictogrammen zoals wij ze kennen zijn al in 1963 bedacht door Ginetex en worden nog altijd aangepast aan de nieuwste technische ontwikkelingen.

Wat betekenen de wassymbolen?

Al die verschillende was symbolen hebben geen zin, wanneer we de betekenis niet weten. Daarom is het handig om een wassymbolen kaart naast je wasmachine te hangen. Zo kun je altijd precies terugzien wat die tekentjes betekenen. De uitgangspunten van de symbolen zijn altijd als volgt:

  • Vijf categorieën: Bij het maken van de pictogrammen is door Ginetex een onderverdeling gemaakt in vijf verschillende categorieën. Er is een reeks pictogrammen voor wasinstructies, voor het bleken, drooginstructies, strijkinstructies en voor chemisch reinigen (dus de stomerij).
    • Wassen: Het pictogram met wasrichtlijnen herken je aan een wasteil met een golvend laagje water er in. Staat er een kruis door de wasteil? Dan moet dit kledingstuk naar de stomerij. Een hand in de tobbe betekent handwas en getallen in de wasteil geven de maximale wastemperatuur aan. Een wasteil met strepen onder de teil, betekent dat de kleding gewassen moet worden met de fijne was.
    • Bleken: De driehoeken staan voor de manier waarop je witte was mag bleken. Ook hier betekent een kruis: niet bleken. Een driehoek met schuine strepen geeft aan dat je mag bleken met een zuurstofbleekmiddel, zoals Vanish, en zie je een driehoek zonder strepen? Dan kan dit kledingstuk met chloor gebleekt worden.
    • Drogen: Een vierkant met een cirkel er in staat voor de droogkast. Hoe meer stippen er in de cirkel staan, hoe heter je de kleding mag drogen. Een kruis door het pictogram betekent dat deze was niet in de droogkast mag.
    • Strijken: Bij het pictogram van de strijkbout geeft het aantal stippen de temperatuur van de strijkbout aan. Hoe meer stippen, hoe heter de strijkbout die je mag gebruiken. Kleding met een pictogram van een strijkbout met een kruis er doorheen, mag niet gestreken worden.
    • Stomerij: De tekens die de stomerij gebruikt worden weergegeven door een cirkel. De letters in de cirkels geven het reinigingsmiddel aan dat de stomerij voor dat specifieke kledingstuk mag gebruiken.

In totaal zijn er 48 waslabels wasvoorschriften wassymbolen. Wasvoorschriften vind je overigens niet alleen terug in kleding, maar was symbolen worden ook op de wasmachine geplaatst. Hierbij bepaalt elke wasmachinefabrikant zijn eigen symbolen, waardoor je voor een uitleg het beste de handleiding erbij pakt.

Kom je er even niet meer uit met al die verschillende pictogrammen? Vraag dan gerust hulp aan een schoonmaakprofessional uit de buurt. Die kun je vinden door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website.

Schoonmaak tips