Het is jou vast ook wel eens overkomen; je doet de koelkast open en een nare geur komt je tegemoet. Het liefst doe je snel de deur weer dicht, maar daar verdwijnt de geur niet mee. Je zult aan de slag moeten om de oorzaak op te sporen, te verwijderen en de koelkast schoon te maken. In dit artikel geven we je tips tegen een stinkende koelkast.
Oorzaken van een stinkende koelkast
Een stinkende koelkast hebben we allemaal wel eens. De meest voor de hand liggende oorzaak is het eten wat je in de koelkast bewaart. Toch zijn bedorven voedingswaren niet altijd de veroorzaker van die vieze lucht. Kijk maar naar de twee meest gehoorde redenen voor stank:
- Bacteriën: Eet je graag van die lekkere, Franse, schimmelkaasjes? Dan weet je dat die flink kunnen ruiken. Je koelkast ruikt al snel naar een combinatie van natte hond en zweetvoeten. De stank ontstaat door bacteriën die ook van de kaas snoepen. Hun afvalstoffen geven die typische kaasgeur. Ook voedingswaren die ver over de houdbaarheidsdatum zijn, kunnen een ranzige geur afgeven. De bekendste is de “rotte eieren” lucht. Veroorzaakt door waterstofsulfide. De veroorzakers zijn dus eigenlijk niet de voedingswaren, maar de bacteriën
- Opvangbakje: Achterin de bodem van elke koelkast vind je een klein trechtertje met daarin een gaatje. Via dit gaatje loopt condenswater naar het opvangbakje aan de achterzijde van je koelkast. Normaal gesproken verdampt dit water omdat het dichtbij de compressor zit. Wanneer er etensresten, via het gaatje, in het opvangbakje terechtkomen; kan het water gaan stinken. Ook hier veroorzaken bacteriën de stank.
De stinkende koelkast schoonmaken zal het euvel in de meeste gevallen verhelpen. Het beste is om de hele koelkast leeg te halen, alle planken en vakjes apart schoon te maken en zelfs de verpakkingen even met allesreiniger af te nemen, voordat je alles weer terugplaatst. Het gaatje kun je doorprikken met een naald en het opvangbakje haal je los en maak je ook schoon.
Stinkende koelkast wat te doen
Heb je na een grondige schoonmaak sessie nog steeds last van een penetrante geur? Dan kun je de volgende producten in een bakje in de koelkast zetten om de geur te absorberen:
- Gemalen koffie: Je ziet het niet voor niets bij veel parfumeriezaken; koffie. Een schoteltje of bakje gemalen koffie zorgt er voor; dat die vieze luchtjes verdwijnen.
- Azijn: Ook azijn neutraliseert geurtjes. Een kopje gevuld met azijn voorkomt dat jij last houdt van die stank, maar dan ruik je wel steeds azijn als je de koelkast opent.
- Soda: Een stinkende koelkast voorkom je ook met een pakje soda. Gewoon in een kommetje en weg is de geur.
- Theezakje: Leg een theezakje op een schoteltje en ook jouw koelkast ruikt voortaan weer lekker fris.
- Citroen: Citroen kun je gehalveerd in je koelkast bewaren of in schijfjes gesneden. Ook alleen de schillen van de citroen nemen de geurtjes op.
Zorg er wel voor dat je jouw etenswaren goed verpakt. Stop aangebroken verpakkingen bijvoorbeeld in plastic bakjes, zodat de luchtjes zich niet meer kunnen verspreiden. Wil je meer tips voor een frisse koelkast? Informeer eens bij een schoonmaakster in je buurt, die je kunt vinden via de listings op deze website.