Heerlijk zo’n oven in huis. Je bakt er lekkere quiche in en warmt er je afhaalmaaltijden in op. Maar bij frequent gebruik wordt de binnenkant van de oven flink smerig. Vooral het rooster, de ovenruit en bakplaat bevatten na verloop van tijd aangekoekt vet en etensresten. Hoe krijg je ingebrand vet uit de oven? Je oven schoonmaken met citroen is een milieuvriendelijke oplossing om deze weer blinkend schoon te krijgen. Lees verder voor het complete stappenplan.

Je oven schoonmaken met citroen

Hoe vaak je jouw oven reinigt, hangt af van het gebruik. Bak je wekelijks ovenschotels, taart en brood? Dan is het handig om maandelijks je oven te reinigen. Je kunt kiezen voor chemische kant-en-klare oven sprays, maar het is veel duurzamer en goedkoper om gebruik te maken van een paar citroenen. Je huis gaat er nog lekker van ruiken ook! Volg gewoon dit stappenplan:

  • Stofzuigen: Pak de stofzuiger erbij en verwijder losliggend kruimels van de bodem.
  • Voorverwarmen: Verwarm je oven voor op 200 graden.
  • Snijden: Pak 2 citroenen en snij er 1 in plakjes. Leg de plakjes in een ovenschaal en voeg het sap van de 2e citroen toe met wat water. Zo maak je zelfgemaakte ovenreiniger.
  • Losweken: Zet de ovenschaal 10 minuten in de oven en laat de citroenen hun werk doen.
  • Schoonvegen: De citroenen weken het vet los. Nu kun je gemakkelijk met een microvezeldoek, gedompeld in warm water, alle vetresten wegvegen.

Schoonmaken met citroen is ideaal voor het schoonmaken van een ingebrande oven. Zijn de vetvlekken erg ingebrand? Dan kun je de oven ook schoonmaken met citroen soda. In dat geval meng je flink wat bakingsoda in een kommetje water tot een gladde massa. Voeg hier het sap van een citroen aan toe. Hier smeer je de wanden van je oven mee in. Na een nacht inwerken, verwijder je het vuil gemakkelijk met warm water en een microvezeldoekje.

Bakplaat van de oven schoonmaken

Mooi, die blinkende oven; maar hoe krijg ik de bakplaat van de oven schoon? Een bakplaat krijg je gemakkelijk schoon door een papje te maken van lauw water met bakingsoda en azijn. Laat dit mengsel een nacht inwerken en de volgende dag veeg jij je bakplaat weer helemaal schoon. Een andere manier om je bakplaat te reinigen is om de plaat te vullen met lauw water en hier een vaatwastablet op te leggen. Na een uurtje kun je de vetresten verwijderen.

Rooster van de oven schoonmaken

Het rooster van de oven schoonmaken is het makkelijkste en minst arbeidsintensieve klusje. Je legt het ovenrooster namelijk een nacht in water gemengd met wasmiddel. De volgende dag is jouw rooster weer stralend schoon. Heb je een grote bak om het rooster in te leggen? Dan gebruik je gewoon de badkuip of douchecabine. Wil je langer plezier hebben van je schone oven? Dan dek je de bakplaat en het rooster zoveel mogelijk af met bakpapier en aluminiumfolie tijdens het gebruik.

Haal je liever professionele hulp in huis om je een handje te helpen bij de schoonmaak? Dan is een nacht inweken en de volgende dag weer verder poetsen meestal geen optie. Om chemische middelen te vermijden, kun je er voor kiezen om jouw schoonmaakster gebruik te laten maken van producten met het ecolabel. Of misschien heeft jouw hulp zelf nog heel goede tips? Kijk op deze website voor een schoonmaakster uit je buurt en bespreek de mogelijkheden.