Kun je wel wat hulp in de huishouding gebruiken? Dan is het goed te weten dat de Vlaamse overheid meebetaalt aan jouw poetshulp. Door jouw poetsvrouw te betalen met zogenaamde dienstencheques, bespaar je flink op de prijs en ontvang je een huishoudhulp met korting. Hoe je een poetshulp betaalt met dienstencheques en waar je de dienstencheques bestelt, leggen we uit in dit artikel. Zo geniet jij straks ook voordelig van hulp in huis.

milieuvriendelijk schoonmaken

Dienstencheques voor een poetshulp

Door een huishoudhulp te betalen met dienstencheques, ontvang je korting op het uurtarief. De Vlaamse overheid betaalt namelijk een deel van de loonkosten mee. Zo betaal je in 2021 geen € 9,- Euro of € 10,- Euro per gewerkt uur huishoudhulp, maar € 7,20 Euro per uur. Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden:

  • Maximum aantal dienstencheques: Je mag per persoon maximaal 500 cheques per jaar afnemen, waarvan 400 stuks voor € 9,- Euro. Alle dienstencheques tussen de 401 tot 500 kosten € 10,- Euro. Voor elke gezinssituatie gelden andere maximale aantallen, tot wel 2000 dienstencheques per jaar. De maximum aantallen per gezin kun je terugvinden op de website van de vlaamse overheid.
  • Belastingvermindering: Bij aanschaf van de dienstencheque betaal je het volle tarief. De korting van 20% wordt verrekend bij de jaarlijkse belastingaangifte  met een maximum van € 1530,- Euro.
  • Dienstencheque-onderneming: De poetshulp kan enkel betaald worden via de dienstencheques wanneer zij in dienst is bij een geregistreerde dienstencheque- onderneming.
  • Privésfeer: De huishoudtaken mogen alleen afgerekend worden met een dienstencheque wanneer het hulp binnen de privésfeer betreft. Een wachtruimte voor een praktijk aan huis, valt buiten de privédoeleinden bijvoorbeeld.
  • Doeleinden: De dienstencheques zijn niet alleen te gebruiken voor schoonmaakwerkzaamheden, het herstellen van kleding en het bereiden van eten, maar ook voor het doen van kleine boodschappen, strijkwerk buiten- of binnenshuis en het transport van minder mobiele mensen.

Het is natuurlijk hartstikke veilig om jouw poetshulp te betalen met dienstencheques. Je hoeft namelijk nooit meer contant, gepast, geld achter te laten in huis. Overigens geldt de subsidie enkel voor de eerste 170 uur dienstencheques. Ontvang jij gemiddeld 3 uur hulp per week? Dan heb je dus het hele jaar een huishoudhulp met korting.

Koop gemakkelijk je dienstencheques

De dienstencheques voor je poetshulp koop je bij Sodexo. Hiervoor moet je jezelf inschrijven in het dienstenchequesysteem. Iedereen van 18 jaar en ouder, woonachtig in België, kan zich inschrijven. Inschrijven kun je digitaal doen, of via een papieren inschrijfformulier. Maak je gebruik van de dienstencheque dan kun je er voor kiezen om met elektronische dienstencheques te betalen of papieren dienstencheques. De minimale afname is altijd 10 stuks en de dienstencheques zijn altijd maximaal 12 maanden geldig na aankoop.

Waar vind ik een goede poetsvrouw?

Misschien wil je eerst nog extra informatie voordat je op zoek gaat naar een goede poetshulp. Kijk dan ook eens op https://dienstencheques.vlaanderen.be voor meer informatie. Ben je enthousiast geworden over het gebruik van de dienstencheques? Dan is de volgende stap het vinden van een geschikte poetsvrouw. Via de listings op deze website vindt je snel en gemakkelijk jouw professionele huishoudhulp in je buurt.