Kantoren schoonmaken

Schoonmaken van kantoren

Ondernemingen die hun werkzaamheden uitoefenen in een kantoorpand, maken gebruik van speciale schoonmaakbedrijven die zich toespitsen op de zakelijke markt. Een schoonmaakbedrijf gericht op kantoren maakt gebruik van andere materialen dan een poetsbureau voor particulieren. Ook zijn de tijden waarop gewerkt wordt afwijkend. Het schoonmaken van kantoren is een aparte richting binnen de schoonmaakbranche.

Hoe word je kantoorschoonmaker?

Interieurverzorgers die kantoren schoonmaken kunnen intern een training volgen bij het schoonmaakbedrijf waarvoor ze in dienst zijn, of een opleiding volgens via de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding, de VDAB. Je leert omgaan met professionele machines, materialen en producten en werkt vaak buiten kantoortijden. Een kantoorschoonmaker werkt zelfstandig of in een team, onder leiding van een teamleider.

Professioneel schoonmaken van kantoren

Het schoonmaken van kantoren gaat er anders aan toe dan het schoonmaken van een woning. Er moeten grote ruimtes worden gekuist binnen korte tijd. Niet alleen bureaus, prullenbakken en werkplekken worden schoongemaakt, ook vergaderzalen, trappenhuizen, liften, sanitaire voorzieningen en gezamenlijke ruimtes als de keuken en kantine. Hiervoor wordt gewerkt met professionele materialen en producten:

  • Schoonmaakkar: Met een schoonmaakkar kan de interieurverzorger zijn producten verplaatsen zonder te tillen. Daarnaast zijn de benodigde materialen overzichtelijk verdeeld in verschillende vakken en makkelijk terug te vinden. 
  • Sanitaire voorzieningen: Naast het schoonmaken van de toiletruimtes, zorgt de schoonmaker ook voor het aanvullen van zeep dispensers, papieren vouwhanddoekjes of handdoekrollen, toiletpapier en luchtverfrissers. 
  • Stofzuiger: Een professionele stofzuiger voor kantoren heeft een veel grotere inhoud dan een stofzuiger voor privégebruik en varieert van 8 tot 15 liter. Ook het snoer is langer en gaat tot 15 meter lang.
  • Schrob/zuigmachines: Bij kantoorgebouwen met gladde vloeren wordt gewerkt met machines die zowel stofzuigen als dweilen. Deze zijn met de hand te besturen, automatisch (als robot) of bestuurbaar, waarbij de schoonmaker op de machine rijdt.
    Schoonmaakmiddelen: Professionele reinigingsproducten worden geleverd in 5 of 10 liter verpakkingen. De schoonmaker mengt de juiste hoeveelheid met water en verdeelt dit in spuitflacons en emmers die worden meegenomen op de schoonmaakkar. Vanuit het oogpunt van duurzaam ondernemen, maken veel bedrijven tegenwoordig gebruik van ecologische schoonmaakproducten.

De uit te voeren taken worden onderverdeeld in dagelijks en periodiek. Prullenbakken worden bijvoorbeeld dagelijks geleegd, maar maandelijks gereinigd. Toiletruimtes worden dagelijks gereinigd, maar wekelijks ontkalkt. De schoonmaker houdt zich hierbij aan werklijsten, waarin de taken worden benoemd zoals afgesproken met de opdrachtgever. 

Kantoorschoonmakers zijn ook verantwoordelijk voor het bijhouden van voorraden en beschikken over een aparte opslagruimte voor de schoonmaakmaterialen. 

Veiligheid op de werkvloer

Omdat het schoonmaken van kantoren vaak wordt uitgevoerd op tijden dat kantoormedewerkers afwezig zijn, beschikken de schoonmakers over de sleutels of alarmcode van het bedrijfspand. Medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het afsluiten van het bedrijfspand beschikken over een verklaring omtrent gedrag, de zogenaamde VOG of een uittreksel uit het strafregister.

Voor meer informatie over het inhuren van een schoonmaakbedrijf voor kantoren kun je contact opnemen met een professioneel schoonmaakbedrijf. Wil je meer lezen over de werkzaamheden van een schoonmaker en schoonmaken in het algemeen? Lees dan verder op deze website.

 

 

Schoonmaakbedrijf