Word jij ook zo blij van een fris gepoetst huis? Dan beschik jij vast over een arsenaal aan schoonmaakmiddelen in je keukenkastje. Voor elke klus is er wel een schoonmaakmiddel verkrijgbaar, met verpakkingen vol beloftes. Helaas zijn de meeste schoonmaakproducten ongezond voor het milieu en de gebruikers. In dit artikel kijken we hoe je wél milieuvriendelijk kunt schoonmaken. Zo zorg je beter voor je omgeving en voor jezelf.

Waarom milieuvriendelijk schoonmaken?

Gemiddeld brengen we 87% van onze tijd binnenshuis door. Je kunt je voorstellen dat een gezond binnenklimaat dus erg belangrijk is. Een schone omgeving draagt bij aan een gezonde leefomgeving, alleen helpen de chemicaliën in schoonmaakmiddelen hier niet bij. De meeste schoonmaakmiddelen bevatten namelijk vluchtige organische stoffen (VOS). Die stoffen veroorzaken irritatie aan de huid en luchtwegen, maar dragen ook bij aan het broeikaseffect. Dat kan anders door gebruikmaking van milieuvriendelijk schoonmaakmiddel.

Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen zelf maken

Er zijn gelukkig heel veel schoonmaakproducten die niet schadelijk zijn. Zo is groene zeep milieuvriendelijk, maar ook bijvoorbeeld soda is een milieuvriendelijk schoonmaakproduct. Je eigen onschadelijke schoonmaakmiddelen maak je voortaan gewoon zelf. Je moet alleen even weten hoe:

  • Allesreiniger:  Giet een gelijke hoeveelheid azijn met water in een fles. Voeg hier een takje rozemarijn en wat citroenschillen aan toe. Het ruikt fantastisch en je kunt dit uitstekend gebruiken om de vloer, badkamer en je aanrecht te reinigen. Omdat azijn en citroen zuren bevatten, is deze allesreiniger ongeschikt voor natuursteen.
  • RVS schoonmaakmiddel: Meng 4 eetlepels bakingsoda met een liter warm water en poets al je RVS materiaal blinkend schoon.
  • Natuursteenreiniger: Je natuurstenen aanrechtblad of badkamertegels, reinig je het beste met een sopje van  warm water met afwasmiddel of groene zeep. Daarna goed afdrogen en kalk en vetvlekken krijgen geen kans.
  • Toiletreiniger: Meng een kopje bakingsoda met een kopje azijn en laat dit een uur in de toiletpot intrekken. Daarna schoonborstelen en weg is je urinesteen.
  • Schuurmiddel: Meng een ons baking soda met een paar druppels vloeibare zeep. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld Sunlight zeep of Savon de Marseille. Het papje werkt als perfect schuurmiddel en heb je teveel, dan bewaar je het in een afgesloten jampotje.

Milieuvriendelijk je wc schoonmaken of milieuvriendelijk je badkamer schoonmaken, klinkt leuk. Maar met elke manier van schoonmaken is het verstandig om altijd schoonmaakhandschoenen te dragen. Natuurlijke stoffen kunnen ook jouw huid irriteren of een bijtende werking hebben. Wanneer je met een ingrediënt kalkaanslag kan verwijderen, kan het ook je handen kapot maken.

Zelfgemaakt is niet altijd beter

Ben je zelf geen schoonmaak professional? Dan is het een goed idee gebruik te maken van schoonmaakproducten met het Ecolabel. Je zelfgemaakte schoonmaak producten eerst voorleggen aan een schoonmaakster, voorkomt dat je de verkeerde producten gebruikt. Een schoonmaakster weet precies welk middel je op welk materiaal kunt gebruiken. Voor een houten vloer en marmer, gebruik je namelijk een ander product dan laminaat en keramiek. Op zoek naar een schoonmaakster? Kijk eens naar de listings op deze website voor een schoonmaakster in je buurt.

milieuvriendelijk schoonmaken